Recept na chilli omáčku Ostro
Pomůcky:
- skleněná nádoba se šroubovacím uzávěrem - zavařovací sklenice
- ostrý nůž
- jednorázové nitrilové rukavice
- krájecí deska
- nádoba na odpad
- sterilní gáza
- gumičky
- tyčový mixér
- jemné sítko nebo odšťavovač
Ingredience:
- čerstvé chilli papričky s ultra pálivostí (Jolokia, Scorpion, Carolina...)
- hrubozrnná sůl
- kvalitní vinný ocet
Příprava chilli omáčky Ostro:
Čerstvě posbírané papričky necháme ještě několik dní vyzrát rozprostřené na slunném místě, dokud nezískají pěknou sytě rudou barvu. Zbavíme se tak i nadbytečné vody.
Papričky důkladně omyjeme vodou a osušíme. Připravíme si rukavice, krájecí desku, ostrý nůž, skleněnou nádobu a nádobu na odpad.
Nejprve si nasadíme rukavice a zbavíme se zelené stopky. Lusk chilli papričky rozkrojíme podélně na dvě poloviny. Zkontrolujeme, zda paprika není vevnitř napadena plísní. V případě nákazy zdravou část neokrajujeme, ale rovnou vyhazujeme celý lusk. Ručně vybereme všechna semínka.
Chilli rozkrájíme na plátky zhruba 1 cm2 a rovnoměrně vkládáme do skleněné nádoby, dokud se nevytvoří 1,5 cm vrstva. Pak přiměřeně posypeme hrubozrnnou solí tak, aby se chilli nekazilo. A pokračujeme vložením další 1,5 cm vrstvy chilli. Takto pokračujeme do naplnění nádoby. Končí se vždy solným zásypem. Přes otvor do sklenice naskládáme sterilní gázu a zajistíme gumičkou.
7 dní uschováme na temném, suchém a chladném místě.
Chilli zalejeme kvalitním vinným octem pouze tak, aby bylo ponořeno. Směs promícháme, opět zakryjeme gázou a zajistíme gumičkou.
7 dní uschováme na temném, suchém a chladném místě. Tentokrát s tím rozdílem, že každý den chilli směs zamícháme.
Tyčovým mixérem vytvoříme ze směsi jemné pyré.
Chilli pyré ještě přecedíme přes sítko, nebo proženeme odšťavovačem, aby bylo opravdu jemné a zbavilo se slupek.
Výsledek vrátíme do vymyté sklenice, uzavřeme šroubovacím uzávěrem a necháme několik měsíců odležet v lednici. Omáčka se usadí a v horní části zůstane oddělená vrstvička octa, kterou opatrně odebereme.
Chilli omáčka Ostro je připravena :-) Dobrou chuť!