×

Oznámení

It appears VirtueMart Component is not installed. Disable all VirtueMart related plugin to stop seeing this message.

Recept na chilli omáčku Ostro

Pomůcky:

  • skleněná nádoba se šroubovacím uzávěrem - zavařovací sklenice
  • ostrý nůž
  • jednorázové nitrilové rukavice
  • krájecí deska
  • nádoba na odpad
  • sterilní gáza
  • gumičky
  • tyčový mixér
  • jemné sítko nebo odšťavovač

Ingredience:

  • čerstvé chilli papričky s ultra pálivostí (Jolokia, Scorpion, Carolina...)
  • hrubozrnná sůl
  • kvalitní vinný ocet

Příprava chilli omáčky Ostro:

Čerstvě posbírané papričky necháme ještě několik dní vyzrát rozprostřené na slunném místě, dokud nezískají pěknou sytě rudou barvu. Zbavíme se tak i nadbytečné vody.

Papričky důkladně omyjeme vodou a osušíme. Připravíme si rukavice, krájecí desku, ostrý nůž, skleněnou nádobu a nádobu na odpad.

Nejprve si nasadíme rukavice a zbavíme se zelené stopky. Lusk chilli papričky rozkrojíme podélně na dvě poloviny. Zkontrolujeme, zda paprika není vevnitř napadena plísní. V případě nákazy zdravou část neokrajujeme, ale rovnou vyhazujeme celý lusk. Ručně vybereme všechna semínka.

Chilli rozkrájíme na plátky zhruba 1 cm2 a rovnoměrně vkládáme do skleněné nádoby, dokud se nevytvoří 1,5 cm vrstva. Pak přiměřeně posypeme hrubozrnnou solí tak, aby se chilli nekazilo. A pokračujeme vložením další 1,5 cm vrstvy chilli. Takto pokračujeme do naplnění nádoby. Končí se vždy solným zásypem. Přes otvor do sklenice naskládáme sterilní gázu a zajistíme gumičkou.

7 dní uschováme na temném, suchém a chladném místě.

Chilli zalejeme kvalitním vinným octem pouze tak, aby bylo ponořeno. Směs promícháme, opět zakryjeme gázou a zajistíme gumičkou.

7 dní uschováme na temném, suchém a chladném místě. Tentokrát s tím rozdílem, že každý den chilli směs zamícháme.

Tyčovým mixérem vytvoříme ze směsi jemné pyré.

Chilli pyré ještě přecedíme přes sítko, nebo proženeme odšťavovačem, aby bylo opravdu jemné a zbavilo se slupek.

Výsledek vrátíme do vymyté sklenice, uzavřeme šroubovacím uzávěrem a necháme několik měsíců odležet v lednici. Omáčka se usadí a v horní části zůstane oddělená vrstvička octa, kterou opatrně odebereme.

Chilli omáčka Ostro je připravena :-) Dobrou chuť!